Fietsen Zonder Leeftijd Zonhoven

Heel wat organisaties, buren en beleidsmakers zijn al langer op zoek naar manieren hoe men kan omgaan gaan met kwetsbaarheid en eenzaamheid. Het is namelijk geen individuele zaak, maar een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Verschillende oorzaken van eenzaamheid hebben te maken met structurele uitsluiting van mensen. Hoe beter je er op kan inzetten, hoe efficiënter je er mee kan omgaan of hoe minder het zal voorkomen.

In de samenleving van vandaag is vereenzaming bij ouderen een prangend probleem geworden. We worden met z’n allen ouder, en dat heeft tot gevolg dat sommige ouderen alleen komen te staan. Hun familie, vrienden en buren zijn weggevallen. Ze zien of horen nauwelijks iemand. In een moderne samenleving kunnen we dit moeilijk laten gebeuren.

Ons initiatief, Fietsen Zonder Leeftijd, wil oudere minder mobiele mensen uit de eenzaamheid te halen en terug actief aan de maatschappij laten deelnemen door fietstochten met riksja’s te organiseren waarbij ze hun verhalen vertellen, hun oude omgeving opzoeken, een terrasje te doen en terug ‘de wind in de haren‘ krijgen.

Volgende punten zijn uiterst belangrijk om een maximaal effect te verkrijgen:

  • Aanknopen van relaties (door het vertellen ontstaat een band tussen piloot en passagier)
  • Traagheid (bedoeling is niet om kilometers af te leggen maar te focussen op het contact)
  • Niet leeftijdsgebonden (of men nu 60+ of 80+ is speelt geen rol)
  • Verhalen vertellen (de piloot fietst niet enkel maar heeft interactie met de senioren door te luisteren naar de verhalen)
  • Vrijgevigheid (vrijgevigheid en vriendelijkheid zijn enkele van de waarden die geluk creëren en verspreiden onder mensen, wat bijdraagt ​​aan het verbinden van verschillende generaties in de samenleving.)

Fietsen zonder Leeftijd wil op het einde van de lente, begin zomer 2020 opstarten in Zonhoven en zoekt daarom nog vrijwilligers die fietstochtjes willen maken of de handen uit de mouwen willen steken. In de loop van de volgende maanden zal via verschillende kanalen nog verdere informatie verspreid worden.

Meer informatie kan je verkrijgen bij :

Peter Hulsmans

0476/53 87 46

Rudy Raymaekers

0475/83 50 05

Ondertussen is er een fundraiser campagne opgestart om geld in te zamelen voor het project. Met een kleine bijdrage kan je dit project helpen mogelijk te maken!

Klik verder naar de fundraiser pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *